Arabic AR English EN French FR German DE Turkish TR

Blog

Zeytinyağı Nasıl Elde Edilir?

by in Zeytinyağı 12 Temmuz 2021

Yıllar boyu sofraların en lezzetli ürünlerinin elde edilmesinde önemli rol oynayan, sadece yemeklik değil aynı zamanda kozmetik, bakım, hijyen gibi alanlarda da kullanılan zeytinyağının elde etme süreci oldukça meşakkatli. Zeytinyağı ile ilgili en merak edilen konulardan biri olan zeytinyağı nasıl elde edilir sorusunun cevabını inceleyelim.

Zeytinyağı Nasıl Elde Edilir?

Makineleşme ile birlikte oldukça kolay hale gelse de hala büyük özen gerektiren zeytinyağı üretimi, makineleşme öncesinde hayli meşakkatli ve zor bir süreçti. Hala belirli bölgelerde eski usuller ile organik zeytinyağı üretimi yapılmaktadır. Sağlık açısından endüstriyel üretim metodolojisi kullanılan zeytinyağı yerine organik ve geleneksel yöntemlerin kullanıldığı metodoloji ile üretilen zeytinyağları daha yararlıdır.

Kaliteli ve güzel zeytinyağı elde edebilmenin ilk yolu zeytinleri hasattan sonra en kısa süre içerisinde işleme sokmaktır. Bu süreçte sağlam ve hasar almamış zeytin tanelerinin uygun zamanda doğru yöntemler ile hasat edilmiş olması ve mümkünse hiç bekletilmeden zeytin sıkma tesislerinde uygun şekilde işlenmesi gerekmektedir. Çünkü zeytin, hasat sonrasında çok uzun süre bekletilirse fermente olma durumu bulunmaktadır. Fermente olan zeytinde küf, kızışma gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu tür zeytinlerden elde edilen zeytinyağının ise kalitesi düşer ve natürel sızma özelliğini kaybetmiş olur.

Tabi bu işlemden önce zeytinin mutlak suretle temizlenmiş olması gerekir. Bu temizliğin ana sebebi, zeytin meyvesinin yetiştiği coğrafi bölge ve toplanma yöntemleri ile doğrudan ilişkilidir. Bu sebepler neticesinde zeytin meyvesinin %15 oranında yabancı madde taşıma ihtimali bulunmaktadır. Bu ihtimale karşılık zeytinler işleme sokmadan önce temizlenir. 

Bir sonraki adım ise yoğurma olarak da bilinen malaksasyondur. Bu aşamada zeytin hamur haline getirilir. Bu işlem açık kazanlarda değil kapalı kazanlarda yapılır. Bunun en önemli sebebi insan sağlığını olumsuz etkileyebilen serbest radikallerin oluşumunu önlemektir. Aynı zamanda bu işlem ile birlikte kazanlara ısıl işlem uygulanabilmesidir. Soğuk sıkım ise, ısıl işlem uygulanmamış yani belirli bir sıcaklığı geçmeyerek elde edilen zeytinyağlarını tanımlamada kullanılan bir tanımdır. Yoğurma yani malaksasyon işleminden sonra öğütülmüş zeytinler su ve yağını ayrıştırması için bekletilir. Bu karışımdan suyu ayrıştırmak için buharlaşma yöntemi kullanılır. Siz de farklı zeytinyağı çeşitlerine ulaşmak için Alhan Zeytincilik online sipariş kısmına göz atabilirsiniz.

Zeytinyağı Sınıflandırması

Zeytinyağı, işleme sokulma yöntemi ve elde etme yöntemlerine göre 3 farklı grup altında üretilmekte ve tüketilmektedir. Bunlar natürel sızma zeytinyağı, natürel birinci zeytinyağı ve rafine zeytinyağıdır. Natürel sızma zeytinyağı, zeytin meyvesinin hiçbir kimyasal işleme maruz kalmadan en doğal haliyle üretilmesidir. Natürel birinci zeytinyağı ise daha çok olgunlaşan zeytinlerin fiziksel işlemlerden geçmesi ile elde edilir. Rafine zeytinyağı ise zeytin tanelerinin fiziksel ve kimyasal belli süreçlerden geçmesi ile elde edilen zeytinyağıdır. 

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Sepet